AKR voor AAI professionals, handlers en overige

Inzet en toepassing van dierondersteunde interventies (AAI) heeft de afgelopen jaren in toenemende mate bewezen van groot nut en effectiviteit te zijn wanneer dit met de juiste indicatie en op een deskundige en verantwoorde manier wordt ingezet bij kinderen en/of volwassenen. AAI kan zich daarom ook wereldwijd verheugen in een toenemende belangstelling binnen de zorg, maar ook het onderwijs en bij coaching trajecten.

Hiermee is er ook een groeiende behoefte aan transparantie en structurering van opleiding en deskundigheid om AAI op een verantwoorde wijze in te zetten in het belang van de client, maar zeker ook de dieren die hierbij worden ingezet.

Registratie in het AAI-Kwaliteitsregister (AKR)

Door je te registreren in het AKR toon je aan over voldoende kennis en kunde te beschikken om je dier op verantwoorde wijze in te zetten in het werk. Bovendien toen je aan je kennis up-to-date te houden door regelmatige bijscholingen.

Registratie individuen (vrijwilligers, handlers, professionals)

 1. Checklist registratie
 2. Checklist competenties
 3. In welk level registreer ik?
 4. AKR formulier aanvraag ontheffing (word formulier)

Procedure registratie

Heb jij een opleiding op het gebied van dier-ondersteunde interventies en/of heb je jarenlange praktijkervaring in het AAI-vakgebied, meld je dan nu aan in het AKR. Bekijk voordat je je gaat aanmelden de checklist Registratie Individuen en de checklist Competenties. Een commissie van deskundigen beoordeelt vervolgens je aanvraag. Zodra deze akkoord is bevonden, ontvang je hiervan een bevestiging en een logo als bewijs van registratie, die je op bijvoorbeeld je website kunt plaatsen.

In de (na)scholingsagenda staan de inmiddels geaccrediteerde opleidingen/cursussen. Kijk hieronder in welke level je je kunt aanmelden. 

Scholingsagenda AAI-Kwaliteitsregister (AKR)

In de scholingsagenda van het AKR staan alle opleidingen of cursussen, die al goedgekeurd zijn volgende de kwaliteitsrichtlijnen van het AKR. Ben je dus op zoek naar een opleiding of een nascholing? Kijk dan snel in de (na)scholingsagenda

Heb je een opleiding op het gebied van dier-ondersteunde interventies gedaan, maar staat deze (nog) niet in de scholingsagenda van het AKR? Laat het ons dan weten. 

AAI (Animal Assisted Interventions) wordt toegepast in de volgende velden:

 • AAT Animal Assisted Therapie
 • AAE Animal Assisted Education
 • AAA Animal Assisted Activities
 • AAC Animal Assisted Coaching

Drie levels

Het AKR biedt alle beroepsmatige AAI beoefenaren (professionals, handlers en overigen) van dierondersteunde interventies (hierna te noemen “Professional”) die aan kunnen tonen over voldoende kwalificaties te beschikken een platform om dit transparant en zichtbaar te maken en door registratie van gevolgde nascholing en andere relevante activiteiten hun kennis te onderhouden. Afhankelijk van de genoten opleiding en ervaring hanteert het AKR drie levels om dit herkenbaar te maken voor derden. De criteria zijn uitgebreid beschreven in de basisdocumenten level en opleiding Hond en paard. ‘In welk level registreer ik?’ en ‘AKR handleiding deelnemers versie 14 juli 2020.

Schema AKR

Het AKR biedt alle AAI-professionals die aan kunnen tonen over voldoende kwalificaties te beschikken een platform om dit transparant en zichtbaar te maken en door registratie van gevolgde nascholing en andere relevante activiteiten hun kennis te onderhouden. Het AKR toetst niet zelf de inhoudelijk kwaliteit van cursussen en activiteiten, maar laat zich bindend adviseren door een Commissie van Deskundigen (CvD). Deze toetsen de aanvragen van aanbieders van scholing op basis van de door IAHIAO en ISAAT/ESAAT vast gestelde richtlijnen.

Met het AKR onderhoudt u met veel gemak uw persoonlijk AKR-dossier. U bent niet verplicht om het AKR te gebruiken, maar het bespaart u wel veel tijd, papier en administratie, want:

 • al uw deskundigheidsbevordering staat in het AKR overzichtelijk en digitaal bij elkaar;
 • Nederlandse scholingen komen automatisch in uw dossier;
 • andere deskundigheidsbevordering kunt u zelf toevoegen;
 • u kunt uw gegevens voor herregistratie rechtstreeks aanbieden.
 • De door u aangegeven relevante informatie is transparant zichtbaar in het openbare gedeelde van het register.

De kosten van registratie in het AKR bedragen € 195.- voor 3 jaar (€ 65.- per jaar) excl. btw.

Vragen over het AKR of registratie?

Indien je vragen hebt over het AKR of hoe je kunt registreren, dan kun je contact opnemen via info@aairegister.nl. Zodra je je hebt aangemeld in het systeem verloopt de communicatie via het PE-online berichtensysteem, zodat we alle informatie met betrekking tot je dossier op één plek kunnen verzamelen.