Ben je als cliënt op zoek naar ondersteuning? En wil je deze ondersteuning graag van een professional die een dier inzet? Zoek dan in het openbaar AAI-kwaliteitsregister naar de juiste professional in jouw regio.

Naar welke informatie ben je op zoek?

Voor wie zijn deze interventies geschikt?

Dierondersteunde interventies zijn heel divers, waardoor iedereen er baat bij kan hebben. Deze interventies zijn er in verschillende soorten en maten, maar vallen onder een van de vier toepassingsgebieden van dierondersteunde interventies:

  • AAI-activiteiten, voor een dier in een ondersteunende rol tijdens een losse activiteit;
  • AAI-coaching, voor een dier in een ondersteunende rol in een coachingstraject;
  • AAI-educatie, voor een dier in een ondersteunende rol in een onderwijsomgeving;
  • AAI-therapie, voor een dier in een ondersteunende rol in een therapietraject.

Bij elke activiteit, coachingstraject, onderwijsomgeving en therapietraject staat centraal wat jouw wensen en behoeften zijn. Aan de hand daarvan kijkt de AAI-professional of en in hoeverre een dier hierbij een ondersteunende rol kan spelen. Hierdoor zijn dierondersteunde interventies echt een kwestie van maatwerk, waardoor ze voor heel veel mensen geschikt zijn.

Wat zijn de voordelen van dieren in een ondersteunende rol?

Dieren inzetten als ondersteuning tijdens coaching, in het onderwijs of gedurende therapie heeft verschillende voordelen, waarvan vele nog niet goed onderzocht zijn. Wat al wel duidelijk is, is dat de interactie tussen mens en dier de volgende positieve effecten heeft:

  • De hartslag en de bloeddruk nemen af.
  • Het lichaam maakt oxytocine aan, wat een belangrijk hormoon is dat vrijkomt bij positief sociaal contact.
  • Het sociaal functioneren verbetert.
  • De aanwezigheid van het dier werkt kalmerend.
  • Psychische klachten, zoals angst en depressie, nemen af.

Door deze voordelen kunnen dieren zelfs ingezet worden voor cliënten die opgenomen of gehospitaliseerd zijn. Bij contact met dieren ervaren deze cliënten namelijk lagere bloeddruk, komen ze meer in beweging en hebben ze minder angst, depressie en pijn.

Hoe vind je een goede AAI-professional?

Ben je op zoek naar een deskundige, ervaren en verantwoordelijke AAI-professional? Ga dan naar het openbaar AAI-kwaliteitsregister. Zoek bijvoorbeeld naar een specifieke regio waarin je een professional zoekt of geef je voorkeur aan voor een specifieke diersoort.

Per zoekresultaat kun je op ‘Bekijk’ klikken om het profiel van de betreffende professional te bekijken. Hier vind je onder andere contactgegevens, de doelgroep waarmee diegene werkt en wat hun professie is.

Zo kom je eenvoudig in contact met een betrouwbare AAI-professional die jou verder kan helpen.