Bent u op zoek naar een professional die dieren inzet in interventies met cliënten? Gebruik dan het openbaar AAI-kwaliteitsregister om de juiste professional in uw regio te vinden.

Naar welke informatie bent u op zoek?

Wat zijn de voordelen van dierondersteunde interventies?

Dierondersteunde interventies hebben verschillende voordelen, zowel voor mens als dier. Positief contact tussen mens en dier verlaagt namelijk de hartslag en de bloeddruk en verhoogt de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten en gevoelens van plezier.

Kinderen en volwassenen die begeleiding ontvangen van een AAI-professional met een dier, ervaren daarnaast ook:

  • verbeterd sociaal functioneren;
  • een kalmerend effect;
  • minder psychische klachten als angst en depressie.

Door deze voordelen zijn AAI-professionals bij uitstek ook geschikt bij cliënten die gehospitaliseerd zijn. Door bij deze cliënten dieren in een ondersteunende rol in te zetten, komen de cliënten meer in beweging en ervaren zij minder angst, depressie en pijn.

Wat voor dierondersteunde interventies zijn er?

Breed genomen zijn er vier toepassingsgebieden van dierondersteunde interventies:

  • AAI-activiteiten, voor een losse dierondersteunde activiteit;
  • AAI-coaching, voor een dierondersteund coachingstraject;
  • AAI-educatie, voor een dierondersteunde onderwijsomgeving;
  • AAI-therapie, voor een dierondersteund therapietraject.

Bij elk toepassingsgebied blijft de dierondersteunde interventie een kwestie van maatwerk. Zo beoordeelt een AAI-professional wat de wensen van de cliënt zijn, wat de behoeften van het dier zijn en of de betreffende professional met het dier de cliënt kan ondersteunen.

Hoe vindt u de juiste AAI-professional?

Bent u op zoek naar een AAI-professional die betrouwbaar, deskundig en ervaren is? Die vindt u in het openbaar AAI-kwaliteitsregister.

In dit register kunt u bijvoorbeeld aangeven in welke regio u een AAI-professional zoekt. Ook kunt u aangeven welk diersoort u in wilt laten zetten.

Zodra u een overzicht aan relevante AAI-professionals heeft, klikt u op ‘Bekijk’ om het volledige profiel van de desbetreffende AAI-professional in te zien. Op dit profiel staan onder andere hoe u in contact komt met deze professional, met welke doelgroep deze professional werkt en hoe ervaren de betreffende professional is.

Op die manier komt u eenvoudig in contact met een AAI-professional die verantwoord, zorgvuldig en effectief te werk gaat.